A-
A+

Expert: Så kan du dra ned på alkoholen efter sommaren

Kanske har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Foto: Unsplash

Sommaren är en tid då vi ofta unnar oss lite extra. Men ibland kan det leda till osunda vanor. Här kan du läsa expertens tips att ta med sig när det är dags att återgå till vardagen.

Annelie Sandström

Enligt psykologen Sara Wallhed Finn, som forskar om alkohol vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet, så är ett första steg att fundera över varför man vill dra ned på alkoholen.

Några argument kan vara dålig sömn, att man känner sig nedstämd, sliten på jobbet eller att närstående är oroade, skriver TT.

Sedan kan man sätta upp mål över hur mycket du vill dricka, till exempel antal glas i veckan och i vilka sammanhang.

Skriv dagbok

Därefter är det bra att skriva dagbok över drickandet, för att kartlägga i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir och sedan utvärdera detta efter ett par veckor.

Om man misslyckas med sina uppsatta mål ska man inte vara rädd för att söka vård, menar Sara Wallhed Finn.

– Många har föreställningar att man blir ivägskickad till ett behandlingshem och itvingad antabus, men det är inte alls så. Du kan själv påverka vilken typ av behandling och målsättning du vill ha. De flesta klarar också av att dra ned på alkoholen utan att sluta helt, säger hon.

Vit månad

En del väljer att ta en vit månad efter sommaren. Men om det hjälper att minska alkoholintaget på lång sikt är oklart. En brittisk studie tyder på det, men ännu finns för lite forskning kring det. Det är dock vetenskapligt belagt att hälsan blir bättre av den vita månaden.

– Levervärden förbättras, man sover bättre och mår bättre psykiskt, säger Sara Wallhed Finn, till TT.

Annons

Annons

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss