A-
A+

Här är 109-åringens tips för ett långt och lyckligt liv

Det finns många faktorer som spelar roll för ett långt och lyckligt liv, enligt en 109-årings personliga erfarenhet. Foto: Unsplash

Man lär sig och kommer till insikter med åren. Här kan du läsa vad en 109-åring har kommit fram till när det gäller att få ett långt, hälsosamt och lyckligt liv.

Annelie Sandström

Colette Maze, som är fransk pianist, är 109 år fyllda och lever fortfarande ett friskt och bra liv.

I en intervju med Psychology today delar den franska pianisten med sig av några lärdomar från livets gång – som i hennes fall har hållit både hjärnan i trim och lederna rörliga, skriver Må Bra.

Gå sin egen väg

Av egen erfarenhet har hon flera råd att komma med på vägen. En viktigt sak är att gå sin egen väg i livet och göra det som känns bäst, trots vad omgivningen säger.

Själv vägrade hon att gifta sig med en välbärgad man på föräldrarnas inrådan. Hon lyssnade inte heller på deras synpunkter om hennes yrkesval som pianist.

– Jag flyttade hemifrån när jag var 18 och blev förälskad i en författare som jag senare fick en son med, säger hon och fortsätter:

– Mina två kärlekar i livet var pappan till min son och mitt piano, säger Colette Maze till Psychology today.

Acceptera motgångar

När det kommer till motgångar, som alla får stöta på i livet, är rådet att vi ska försöka att acceptera dem.

Själv blev hon lämnad ensam med sin nyfödde son när pappan förvann ur bilden. Kritiska blickar riktades mot henne samtidigt som hon försökte försörja sig och sin son som pianist.

– Det var inte lätt, men jag har alltid accepterat och handskats med mina motgångar, säger Colette Maze som även menar att en positiv inställning förlänger livet.

– Jag har alltid sett glaset som halvfullt i stället för halvtomt. Andra säger att jag har mycket humor, och om jag ska vara ärlig, ser jag mig själv som ung. Framtiden ligger framför oss, och jag lever varje dag fullt ut, säger Colette Maze till Psychology today.

Ha en passion

Annat som är viktigt är att känna passion för någonting anser hon. Själv gillar hon att vara kreativ, måla och klä sig fint i mycket färger. Den stora passionen i hennes eget liv har varit musiken som väcker alla hennes sinnen.

Att uppskatta naturens omgivning och ha ett rikt socialt liv är annat hon värdesätter högt. Hon lyfter även fram att det är bra att hålla kroppen mjuk och rörlig, själv ägnar hon sig åt yoga på golvet varje dag.

Hon stretchar även fingrarna genom att rulla en liten gummiboll med händerna.

– För mig är det viktigt att kroppen är mjuk och rörlig, speciellt mina axlar, armbågar, handleder och fingrar, säger pianisten.

Fotboll och vin

En bra vardagsstruktur med dagliga rutiner har även gjort henne gott, med uppstigning, dusch och mat på samma tider varje dag.

– Jag älskar rödvin, ostar och mörk choklad, men jag har aldrig gillat att laga mat, berättar 109-åringen.

På eftermiddagarna tar hon gärna emot besök och är social och går sedan och lägger sig runt 21-22-tiden.

– Jag brukade titta mer på tv förut än vad jag gör nu. Konstigt nog älskar jag att titta på fotboll, säger hon till Psychology today.

Annons

Annons

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss