A-
A+

Här är barnbarnens nya skräck

En speciell vardagssak som alla måste göra skapar ångest hos många.

Det finns en utbredd rädsla hos den unga generationen. Kanske har du märkt av det hos dina barnbarn?

Annelie Sandström

Det är telefonskräck som blivit mycket vanligt bland yngre, varannan person mellan 18 och 29 år, 48 procent, uppger i en Sifo-undersökning att de känner en rädsla över att lyfta luren, skriver MåBra.

– Äldre människor har under livscykeln använt sig av vanliga telefonsamtal för att meddela sig med andra, men detta har huvudsakligen ersatts av textmeddelanden och chattverktyg hos yngre. Äldre tycker därför att det är mer naturligt, och har större erfarenhet, av att ringa och svara i telefon medan dessa vanor inte har etablerats bland de yngre på samma sätt, säger Tomas Furmark, professor i psykologi på Uppsala Universitet.

Inte samma kontroll

Han menar att det kan bero på att man vid ett telefonsamtal måste ta informationen “på studs” och har inte tid att tänka igenom sitt svar. Det blir inte samma kontroll som när man skriver och skickar svar som sms eller mejl.

Även om yngre personer använder mobiltelefoner i mycket hög utsträckning har de troligen inte samma samtalsvana och har därmed kanske inte tränat upp de färdigheter som behövs, skriver MåBra.

Hjärtklappning

Den som lider av telefonskräck kan få flera symtom.

– För det första blir man nervös, till exempel att hjärtat klappar och svetten lackar när telefonen ringer eller man knappar in telefonnumret. Bara tanken på att man behöver göra ett samtal känns jobbig långt i förväg,  förklarar Tomas Furmark.

När det kommer till de äldre som deltagit i undersökningen uppger 18 procent bland de som är 50–64 år att de tycker det är obehagligt att prata i telefon och i åldrarna 65–79 år känner 14 procent obehag. Telefonskräck är vanligare bland kvinnor visar undersökningen och rädslan är som sagt överlägset störst bland den yngre generationen, då 48 procent av de tillfrågade lider av det.

Annons

Annons

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss