A-
A+

Varning: Så kan svamp skada din hälsa

Av en viss svamp ska man inte äta för mycket.

En vanlig matsvamp misstänks vara skadlig för hälsan. Har du koll på Livsmedelsverkets råd och rekommendationer för svampen?

Sarah Carlsson

Svampsäsongen är igång och många är ute i skog och mark. Många har koll på den förrädiska flugsvampen, men kunskaperna kring andra svampar är inte lika stor.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Känner du till exempel till riskerna med champinjoner? Alla typer av den populära matsvampen innehåller fenylhydraziner, ett ämne som misstänks vara cancerframkallande. Livsmedelsverket har därför särskilda rekommendationer för både de köpta och vildväxta champinjonerna.

– Man ska alltid tillaga svampen och rekommendationen är att äta max två kilo om året per person, säger Rut Folke, svampkonsulent, till SVT Nyheter.

Att äta en stor mängd champinjoner under lång tid kan innebära en ökad risk för hälsan men följer man Livsmedelsverkets rekommendationer är risken mycket liten. Genom att koka, steka eller grilla svampen innan den äts så minskar halten fenylhydraziner. Man bör även undvika spadet som kommer med konserverade champinjoner, skriver myndigheten på sin hemsida.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss