A-
A+

Så krossar apotekare tio vanliga hälsomyter

När vi är på apoteket och försöker hitta botemedel för våra krämpor får personalen höra en hel del myter. Foto: TT

Personalen på apoteket får höra mycket teorier från kunderna om hur sjukdomar kan botas. Här kan du läsa om tio vanliga hälsomyter som krossas av experterna.

Annelie Sandström

När det kommer till sjukdomar och läkemedel finns det många hemsnickrade idéer och myter om huskurer. Apotekarna möter detta dagligen och MåBra listar tio hälsorelaterade frågor som ofta baseras på myter.

Om man inte är ute tillräckligt på sommaren behövs extra D-vitamin

Det krävs inte en heldag utomhus för att få i sig det dagliga D-vitaminbehovet. 10-15 minuter i solen räcker enligt Apotek Hjärtats chefapotekare Annika Svedberg.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

– Dessutom får de flesta av oss D-vitamin via kosten vi äter, exempelvis om vi äter ägg eller fisk. Under det mörka vinterhalvåret ar det dock vanligt att man kan behöva fylla på med D-vitamin, särskilt för de som inte får i sig tillräckligt via kosten – exempelvis veganer, säger hon.

Att behandla svampinfektion med filmjölk, yoghurt eller olivolja

– Även om många svampinfektioner går att behandla på egen hand, har många av de huskurer som florerar på internet ingen bevisad effekt att de ska lindra eller förebygga, säger Annika Svedberg, till MåBra.

Alkohol som botemedel mot halsont och hosta

Att det skulle vara bra med ett glas whiskey för att ta bort halsont och hosta sågas av apotekaren som säger att nedbrytningen av alkohol är påfrestande för den redan virus- och infektionsdrabbade kroppen och risken är snarare att måendet förvärras.

– Även om alkohol kan bidra till en upplevd känsla av tillfrisknande, finns det desto fler vetenskapliga bevis på att alkohol snarare stjälper – än hjälper – immunförsvaret.

Hemorrojdsalva för att motverka rynkor och påsar under ögonen

– Du bör definitivt undvika att använda hemorrojdsalva i ansiktet. Huden runt ögonen ar särskilt känslig och kan skadas av produkter anpassade för andra delar av kroppen. Dessutom innehåller flera av hemorrojdsalvorna kortison – ett läkemedel som ska undvikas i kontakt med ögonen, säger Annika Svedberg.

Att alla kvinnor behöver äta järntabletter

Det finns ingen anledning att ta järntillskott om du inte har konstaterat lågt blodvärde eller upplever symptom på järnbrist. En allsidig kost ger oftast de näringsämnen vi behöver.

– Risken for järnbrist ökar exempelvis om du väljer bort kött från din kost eller om du som kvinna har väldigt rikliga blödningar.

Behandla ögoninflammation med hjälp av nässpray

– Det här är ett bra exempel på återkommande huskurstips som visserligen kan ge en upplevd effekt, men som även kan öka skaderisken, säger Annika Svedberg.

Hon förklarar att nässpray innehåller kärlsammandragande ämnen som kan motverka röda ögon, men eftersom sprejen är gjord för näsan kan den irritera våra känsliga ögon.

Att behandla träningsvärk med värktabletter

– Att använda läkemedel med NSAID – exempelvis Ipren eller Ibuprofen – vid träningsvärk kan ha en negativ effekt på muskeluppbyggnad och styrka, säger Annika Svedberg till MåBra.

Det är inte farligt att träna med träningsvärk, även om det är kroppens sätt att säga ifrån att musklerna behöver lite vila. Ett tips är att använda kylande eller värmande muskelsalvor som kan ge skön lindring eller värktabletter med paracetamol om det gör riktigt ont.

Bota bakfylla med värktabletter

Det är en dålig idé understryker chefapotekare Annika Svedberg.

– Exempelvis kan intag av paracetamol i kombination med alkohol öka risken för leverskador då kombinationen resulterar i att kroppen får svårt att bryta ner läkemedlet på rätt sätt. Även antiinflammatoriska läkemedel, som ibuprofen, bör undvikas då både dessa läkemedel och alkoholen irriterar slemhinnan i magen – en kombination som ökar risken for blödande magsår.

Att man måste sova ikapp efter en dåligt natt utan åtta timmars sömn

Man behöver inte “sova ikapp” de förlorade timmarna följande natt för att kroppen ska återhämta sig.

– Hur stort sömnbehov vi har varierar och de flesta kan hantera några förlorade timmars sömn då och då.

Om sömnproblemen är långvariga uppmanas man att söka hjälp.

Kan inflammationshämmande och smärtlindrande läkemedel försvaga kroppens eget immunsystem?

– Läkemedel är ett av våra viktigaste vapen mot sjukdomar. De kan hjälpa till att både lindra och motverka – utan att det på något sätt skulle försvaga kroppens eget immunsystem, säger Annika Svedberg, chefapotekare pa Apotek Hjärtat och tillägger:

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

– Med det sagt är det alltid viktigt att läkemedel används med eftertanke. Felaktig användning av läkemedel – exempelvis fel dosering eller avbrutna ordinerade läkemedelsbehandlingar – kan leda till utebliven effekt eller onödiga biverkningar.

Annons

Annons

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss