A-
A+

Så många steg per dag räcker

Det finns en starkt påverkande faktor när det gäller att minska risken för att dö i förtid. Foto: Unsplash

Det sägs ofta att vi ska ha som måttstock att gå 10 000 steg om dagen. Men nu kommer nya bud om vad som är tillräckligt.

Annelie Sandström

Det är en stor metastudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Preventive Cardiology som visar att det redan vid runt 4000 steg om dagen minskar risken för att dö i förtid. Dessutom ser varje ökning i stegmängd utöver det vara på pluskontot när det gäller lägre risk för förtidig död.

 Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Undersökningen bygger på 17 observationsstudier där forskare kartlagt stegmängden hos totalt 226 889 personer, och sedan gjort uppföljningar med deltagarna efter i snitt sju års tid.

– De här resultaten är jätteviktiga och mycket tydliga. Den samlade forskningen visar att om vi reser oss upp och tar några extra steg är hälsovinsterna större än vi tidigare trodde. Underskatta inte vardagsrörelserna, varje steg räknas, säger Maj-Lis Hellenius som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.

Jättestora vinster

Det finns en statistiskt signifikant minskning i dödlighet för varje ökning i stegmängd. 1 000 steg extra om dagen ger i snitt 15 procent lägre risk att dö i förtid, medan 500 steg extra om dagen ger sju procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Dagens Nyheter.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

– Både på individnivå och på befolkningsnivå är vinsterna jättestora om vi lyckas få alla att ta ett steg i rätt riktning. Resultatet visar att så lite som 500 steg om dagen gör skillnad, och det är tydligt i alla grupper. Hos män och kvinnor, gamla och unga, säger Maj-Lis Hellenius till tidningen.

Annons

Annons

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss