A-
A+

Så påverkas hjärtat av jobbstress

Läkare: Så kan din chef göra dig sjuk
Läkare larmar om att allt fler sjukskriver sig på grund av klimatet på arbetsplatsen. Relationen till din chef kan göra dig sjuk.

Efter semestern ökar belastningen och många har mycket att göra. Det kan påverka hjärtat.

Annelie Sandström

Dåliga psykosociala arbetsförhållanden, det vill säga hur vi mår, trivs och beter oss mot varandra på jobbet har en koppling till specifika riskfaktorer. Det visar forskning baserad på data från Hjärt-Lungfondens största forskningssatsning SCAPIS, enligt ett pressmeddelande.

— Vi vet sedan tidigare att det finns en tydlig koppling mellan arbetsmiljö och risk för hjärt-kärlsjukdom, framför allt när det gäller bristen på möjligheter att påverka sitt arbete. Den aktuella studien bidrar med kunskap som skulle kunna leda till bättre sätt att förebygga och komma till rätta med riskfaktorer som förhöjda värden av blodtryck och kolesterol på arbetsplatsen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Höga krav

— Vår studie visade att ”en spänd arbetsmiljö ”, det vill säga kombinationen av höga krav och små möjligheter att påverka sitt arbete var associerat med låga nivåer av det goda HDL-kolesterolet hos kvinnor och metabolt syndrom hos män, medan ”passivt arbete” – låga krav och små möjligheter att påverka sitt arbete – var associerat med diastolisk hypertoni hos kvinnor, säger Mia Söderberg, docent i arbets- och miljömedicin, leg psykolog, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Annons

Annons

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss