A-
A+

Så störs svenskarnas matfrid av skärmtid

Inte sällan är fokuset någon annanstans än på maten och umgänget vid bordet. Foto: Unsplash

Att äta middag i lugn och ro, njuta av mat och umgänge är bra för vårt välmående. Men en ny undersökning visar att helt nya vanor har trängt undan detta vid matbordet.

Annelie Sandström

Hemma hos drygt var tredje svenskt hushåll (34 procent) används telefoner, surfplatta eller TV under middagstid varje dag. 25 procent av svenskarnas middagar spenderas dessutom ätandes framför en TV-apparat.

– Vi är konstant omgivna av skärmar, vare sig det är på arbetsplatsen, i skolan eller i hemmet. Middagen är ett av få tillfällen vi får med familjen varje dag. Varannan svensk önskar dessutom att de åt oftare med sin familj, så passa på och ta vara på tiden med varandra och faktiskt njuta av maten, säger Sara Hoffgaard, matexpert i ett pressmeddelande.

Olika städer

Undersökningen visar att var vi bor påverkar vanan att äta och samtidigt ägna sig åt skärmtid.

I Malmö uppger två av fem, 40 procent, att de använder någon typ av skärm under varje middag. I Stockholm är siffran 37 procent. I Göteborg är man dock bättre på att undvika distraktioner vid middagen, mindre än var tredje, 29 procent, uppger att de använder skärmar varje middag framgår av undersökningen som är genomförd av Censuswide på uppdrag av HelloFresh.

Annons

Annons

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss