News55

Varning: Populära dieten som kan vara livsfarlig

Artikelbild
En viss diet är populär och kortsiktigt kan det fungera när det kommer till viktnedgång. Men den kan vara livsfarlig för hälsan visar studie.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 22 maj 2023

Att undvika en viss beståndsdel i sin kost är populärt. Men det kan vara förenat med livsfara för hälsan varnar professor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lågkolhydratkost som anses vara farlig – ja, rent av livsfarlig enligt amerikanska och kinesiska forskare som kommit fram till detta i en stor studie som publicerats i tidskiften Journal of internal medicine, rapporterar TV4.

Forskarna har följt över 370 0000 amerikaner i åldrarna 50-71 år, under i genomsnitt 23,5 års tid, för att undersöka hur matvanor påverkar hälsan på längre sikt, uppger TV4.

Resultatet visar att de som åt en kost med bra kolhydrater som fullkorn och baljväxter hade lägre risk för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och för tidig död än de som exempelvis åt mer fett i stället.

– Det matmönster som är farligt är om man tar bort lågkolhydratkost, säger Mai-Lis Hellenius, som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, till TV4.

Kortsiktigt

Hon konstaterar att dieter som LCHF med mycket fett och lite kolhydrater kan fungera om du vill gå ner i vikt på kort sikt – men på längre sikt kan dieten alltså vara livsfarlig.

– Även om man går ner i vikt kan den vara farlig på sikt, vilket den här stora undersökningen visar, säger Hellenius.

– Pasta kan vara riktigt bra mat men det är skillnad på pasta och pasta. Det klart det finns snabbmakaroner som är en ganska snabb kolhydrat men det finns också pasta med högt innehåll av protein och fibrer och det är bra mat som inte ger så högt blodsocker och som ger mättnad som håller länge, säger hon till TV4.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS