News55

Här umgås 20-åringar och 85-åringar

Här umgås 20-åringar med 85-åringar. Detta är Sällbo i ett nötskal - ett integrationsprojekt och generationsboende som spänner över fyra generationer och är tänkt att överbrygga ensamhet hos äldre, men även unga.
Här umgås 20-åringar med 85-åringar. Detta är Sällbo i ett nötskal - ett integrationsprojekt och generationsboende som spänner över fyra generationer och är tänkt att överbrygga ensamhet hos äldre, men även unga. (Foto:Sällbo)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Här umgås 20-åringar med 85-åringar. Detta är Sällbo i ett nötskal – ett integrationsprojekt och generationsboende som spänner över fyra generationer och är tänkt att överbrygga ensamhet hos äldre, men även unga.

Sällbo är ett unikt boendekoncept som riktar in sig på tre målgrupper. Den “gamla gruppen” består av 70- plussare; från 70 och uppåt – tills det tar slut helt enkelt. Den andra målgruppen är ensamkommande (flykting)barn som nått vuxen ålder och den tredje gruppen är unga människor i åldern 18-25, som är födda i Sverige och som har ett etablerat socialt liv.

Tanken från början var att de tre grupperna ska kunna ha nytta och glädje av varandra och enkelt kunna umgås i de gemensamma utrymmena.

En stor satsning som kunde ha gått fel

Helsingborgs hem gjorde en stor chansning, men det visade sig att de satsade rätt. Boendet är högt uppskattat och trivseln bland de boende är stor. Alla som ansökt om bostad har gått igenom noggrann screening och intervjuer för utvärdering ifall de skulle passa in eller ej i den här formen av boende, vilket var en förutsättning.

De äldre kan få hjälp med praktiska eller tekniska saker: montera en möbel, installera en dator eller annat tekniskt som de yngre är bättre på.

I gengäld kan de bistå den unga generationen med visdomsord och råd eller bara vara sällskap ute i de gemensamma utrymmena. Det sociala samspelet har visat sig fungera klockrent.

Boendets utformning och regler

Sällbo är ett ombyggt äldreboende från sjuttiotalet som renoverats upp av Helsingborgs stad med stor satsning på utveckla gemensamma ytor med personlig atmosfär; vardagsrum, matplatser, hobbyrum, läsrum och andra typer av ytor.

Viktigt är att man ska känna sig hemma överallt i byggnaden. En viktig regel för att man ska få hyra bostad hos Sällbo: att umgås minst två timmar i veckan med de andra boendes i Sällboprojektet.

Namnet Sällbo är sprunget ur orden sällskap och boende som slagits ihop till ett nytt ord. De flesta av de drygt 50 lägenheterna har två rum och tanken var att boende har i gemensam sak skulle komma överens om vilka regler som ska gälla för de gemensamma ytorna. Man kan se det som en demokratiseringsprocess.

I lägenheterna som är var och ens privata sfär, gäller däremot samma regler som i övrigt bestånd ägd av Helsingborgs hem.

Höga hållbarhetsmål

Sällbo ligger rätt i tiden med höga mål om integration och social inkludering. Målet att överbrygga problem med ensamhet och psykisk ohälsa har lyckats bra och de som bor i byggnaden upplever att de tillhör ett community där de aldrig behöver känna sig ensamma.

Genom att ha återbrukat en fastighet istället för att riva och bygga nytt har CO2 utsläppen hållits till minimal nivå, vilket var en grundförutsättning för hållbarhetsmålen.

Läs även

Här är privata äldreboenden i blåsväder efter vanvård

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55