News55

Då är snarkandet en lek med döden

snarkande
CPAP-masken på bilden har några år på nacken, det finns mer moderna och smidigare varianter idag. Det viktiga är hur masken hjälper drabbade av sömnapné att slippa andningsuppehåll och sova skönt på nätterna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Snarkar du och har andningsuppehåll? Sök hjälp och minimera risken för livsfarliga sjukdomar och för tidig död.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När snarkandet övergår till sömnapné blockeras luftvägarna och stänger av andningen så att hjärnan inte får syre.

Då vaknar den drabbade av sig själv men i förlängningen hotar tillståndet att utlösa högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, ­diabetes typ 2 och depression.

“Sömnapné är ett tillstånd som bör behandlas”, ­säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och professor emeritus vid Stockholms universitet, till tidningen Hälsa.

Vanligt att partnern flyr till soffan

Snarkning i sig är inte farligt, däremot störs andra av oljudet och kanske måste ha öronproppar eller lägga sig i ett annat rum för att få sova.

Omkring 15-25 procent av svenska folket snarkar, så företeelsen är vanlig.

Om snarkningen däremot hänger ihop med andningsuppehåll under sömnen, då ska du söka hjälp.

Oftast är det närstående som märker att det inte står rätt till, samtidigt inser den som har sömnapné snart att han eller hon alltid är trött på dagarna och känner sig tung i huvudet.

ANNONS
ANNONS

Vänd dig hit vid sömnapné

Tipset är: Vänd dig till din vårdcentral som kan skicka dig vidare på remiss till ögon-näsa-hals- eller lungkliniker som gör sömn- och snarkutredningar.

Det finns hjälp att få. I lindrigare fall av sömnapné räcker det med en bettskena som flyttar fram underkäken och ökar luftvägarnas utrymmen.

Näsvidgare är ett annat alternativ, liksom specialkuddar, snarksprej och näsplåster.

Allt detta är receptfria hjälpmedel.

Masken = nytt liv

Vid grav sömnapné erbjuds du en så kallad CPAP, en andningsmask som täcker näsa och mun. Masken är kopplad till en apparat som pumpar ner syre i lungorna under sömnen, och du slipper då både snarkningar och andningsuppehåll.

“Alla är inte så förtjusta i att ha en andningsmask, men många vittnar om hur skönt det är att sova nätterna igenom och vakna utvilad. Och det gäller inte minst den du eventuellt bor ihop med”, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt till Hälsa.

ANNONS

Själv drabbad av svår sömnapné

Undertecknad, snart 60 år, fick diagnosen sömnapné 2008 orsakad av en förträngning i hals och näsa. Vid utredning visade det sig att jag hade 300 andningsuppehåll på sex timmar, vilket rubbade nattsömnen kraftigt och senare resulterade i diagnosen förmaksflimmer.

I dag har jag CPAP-mask och kan konstatera att sömnen – och livet – fått en helt ny dimension.

Till det bättre. Jag är så mycket piggare och klar i huvudet och orkar mer än jag gjorde tidigare.

Läs även: Ny upptäckt: Så slutar du snarka News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS