News55

Forskare larmar: Övergrepp mot äldre ökar

Ensam äldre man
Äldre personer blir allt mer försummade i dagens samhälle, menar forskarna. Foto: Jessica Gow
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Forskar varnar för en växande epidemi av övergrepp mot äldre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Övergrepp mot äldre är ett stort och komplext samhällsfenomen. Världshälsoorganisationen (WHO) definierar det som ”en enstaka eller upprepad handling, eller frånvaro av önskvärd/lämplig handling, som utförs inom ett förhållande där det finns en förväntan på förtroende och som förorsakar skada eller smärta hos en äldre person”, rapporterar Västra Götalands-regionen.

Forskarna Robert Glatter och Peter Papadakos varnar nu i tidningen Times för att försummelsen av den äldre befolkningen har blivit en epidemi. Rapporter om när äldre far illa har blivit vardagsmat.

Övergreppen och försummelsen visar sig på många sätt och kan vara av fysisk, sexuell, emotionell och psykologisk karaktär. Offren drabbas ofta även ekonomiskt och förlorar bland annat besparingar och tillgångar.

Enligt en studie från Administration for Aging utsätts hundratusentals seniorer för övergrepp, försummelse och utnyttjande. I två tredjedelar av fallen är förövaren offrets maka, make eller dess vuxna barn.

Pandemin splittrade familjer

Glatter och Papadakos tror att den främsta orsaken till den växande epidemin av övergrepp mot äldre är på grund av förändrade familjemönster, där vuxna barn och föräldrar lever allt mer separerade liv. Den här processen accelererade och förvärrades under pandemin. 

“Pandemin förvärrade detta problem ytterligare med en markant minskning av besök och resor i samband med restriktioner. Familjer kunde inte heller besöka äldre släktingar på äldreboenden i de flesta delstater. Detta kan ha varit en mekanism som luckrade upp familjeband och kontakter som aldrig helt återställdes sedan pandemin bröt ut” skriver forskarna i tidningen.

ANNONS
ANNONS

Sträck ut en hand till äldre

(WHO) klassar ensamhet som ett globalt hot mot folkhälsan och ofrivillig ensamhet kan vara lika hälsovådligt som daglig rökning. Men det finns ett enkelt sätt att göra skillnad.

Forskare från University of York gjorde en klinisk prövning där personer över 65 år fick veckovisa telefonsamtal under åtta veckor, vilket News55 har rapporterat om tidigare.

Undersökningen gjordes under covid-19 pandemin och deltagarnas mentala hälsa och livskvalitet förbättrades under studien. Även efter att samtalen upphört minskade känslan av ensamhet med 21 procent.

Ett enkelt telefonsamtal kan alltså göra stor skillnad. Glatter och Papadakos är inne på samma spår och uppmanar oss att återuppbygga kontakten med äldre anhöriga.

“Vi bör alla försöka återknyta kontakten med de äldre i våra liv. Det kan vara omvälvande för både föräldrar, barn och alla medlemmar i en utvidgad familj och gemenskap – och kan också ta itu med den landsomfattande epidemin av ensamhet som så många äldre människor lider av”.

Om forskarna:

Robert Glatter är biträdande professor i akutmedicin vid Zucker School of Medicine

Peter Papadakos, professor i anestesiologi, kirurgi, neurologi och neurokirurgi vid University of Rochester och professor i internmedicin vid Mercer University School of Medicine

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS