News55

Flodén: Det blir avgörande för Riksbankens ränta

Martin Flodén om Riksbankens ränta
Vice riksbankschef Martin Flodén diskuterar en potentiell räntesänkning. Foto: Henrik Montgomery / TT
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Många håller tummarna för att en första räntesänkning är nära. Men vågar Sverige gå först med sänkt ränta? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den åttonde maj står Riksbanken inför nästa räntebesked. En het potatis just nu är huruvida den svenska centralbanken kommer att ta ledningen med en första räntesänkning eller om Riksbanken  kommer att vilja invänta sina kollegor ECB och Federal Reserve. 

I ett tal under gårdagen sa Riksbankschefen Erik Thedéen att han välkomnar att inflationen har sjunkit tillbaka – vilket bådar gott för ränteutvecklingen.  

— Inflationen har gått i rätt riktning och det senaste utfallet var betydligt lägre än vår prognos. Att inflationen har sjunkit tillbaka är goda nyheter och väldigt välkommet. Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka, sa Thedéen enligt ett pressmeddelande.

Det kan hindra sänkt ränta

Martin Flodén, vice riksbankschef, delar riksbankschefens optimism. I en intervju med Dagens Industri (Di) säger Flodén att det som kan sätta käppar i hjulet för en första räntesänkning är istället växelkursen och den geopolitiska oron. 

— Vi sa i mars att vi troligen kan sänka räntan i maj eller i juni, givet ett antal förutsättningar. Vi lyfte fram att vi behövde se en fortsatt positiv inflationsutveckling och det utfallet som har kommit sedan dess har ju varit helt i linje med det, till och med lite bättre säger han till Di.

Flodén får också frågan om hur avgörande han anser andra centralbankers beslut vara, kanske framförallt Federal reserves och ECBs beslut, och hans svar är att Riksbanken inte automatiskt kopierar andras åtgärder. 

— Vi sätter penningpolitiken utifrån svenska förhållanden. Sedan måste man ha med sig att den inflationsuppgång som vi har haft framför allt de senaste två åren har varit ett internationellt fenomen och orsakad i ganska hög utsträckning av gemensamma chocker. Då är det naturligt att vi reagerar snarlikt, säger han. 

ANNONS

Hur ser då prognosen ut för den amerikanska centralbanken? Efter starka inflationssiffror är det nu allt fler som tror på att sänkningarna skjuts framåt i tiden. 

SEB ändrade idag sin prognos för Feds sänkningar, en prognos som Finwire tagit del av. 

“Vi har ändrat vår egen prognos och räknar nu med en första räntesänkning i september och totalt två sänkningar 2024. Det är dock osannolikt att Fed kommer att stödja denna syn förrän inflationen förbättras och arbetsmarknaden kyls av”, skriver banken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS