A-
A+

Suzanne Axell: Här är presenten du ska ge dig själv i maj

Sköna maj. Smaka lite på orden, sköna maj. Tiden går fort nu, i värmen slår allting ut på en gång, känns det som. Körsbärsblommorna är rosa kjolar, som väntar på dans.

Suzanne Axell

Jag sitter, för att citera sommaraktuella Gyllene Tider; “på en sten, vid en sjö, i en skog”, och
bara lyssnar. På koltrastens sång, bofinken och ringduvorna. Det är så vackert och däremellan är det tystnad, bara vindens sus i trädkronorna med sina alldeles nya knoppar.

Sitter och tänker på vad buller gör med oss människor, varför tystnad och frid blivit en lyxvara. I min hemstad Stockholm är det bullrigt numera. För bullrigt. Det grävs och byggs om, det är lövblåsare och skrik. Inte ens på söndagarna kan man få lite frid, för då kommer den frilansande glashämtaren och så brakar det loss.

Enligt Folkhälsomyndigheten här i Sverige ger långvarigt buller många negativa reaktioner: på blodtrycket, på hjärtat, på riskerna att få en stroke. Trötthet och nedstämdhet är också effekter av bullret och långvarigt buller menar myndigheten. Som för alla de människor i Stockholm som bor vid försenade Slussen-projektet (ett evighetsprojekt) kan konsekvenserna även innebära att talförståelsen minskar och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Tar vi bullret omkring oss på allvar? När lövblåsarna kör igång klockan 6:30 på morgonen med en ljudnivå som skickliga konstruktörer borde kunna få ned i styrka i framtiden, då tvivlar man på att få lite lugn och ro i sin egen stad. Och funderar vi någonsin på bullret? Vad det gör med oss?

När man haft en fläkt på hemma, och stänger av den, först då förstår man hur ljuden känns
och påverkar. Så ut i tystnaden! Ta chansen att sitta i en skog och lyssna på de mjuka ljuden av fågelsång och trädens sus. Ta en stund återhämtning från det där gnagande oljuden som tyvärr ofta omger oss, vi människor som lever och andas våren 2023. Lossa på hörlurarna, och hör riktiga ljud. För ständigt konstant buller är inte bra. Det gör oss deppigare och mer ledsna. Och vem behöver det? Sorgerna kommer nog ändå, tyvärr, i våra liv.

Ta vara på sköna maj och vackra juni! Ta vara på tiden som går så fort. Rikta blicken mot träden och himlen och hämta kraft som behövs, för oss alla. Och ge dig själv en riktig present: En stunds stillhet i sköna maj.

Suzanne Axell
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss