News55

Här är ny metod mot ryggsmärta

Artikelbild
Ryggsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 24 maj 2023

Problem med ryggen är det många som har. Men en ny metod har visat sig vara framgångsrik, rapporterar TT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smärta i ländryggen är vanligt, omkring 80 procent uppskattas få det någon gång under livet. För vissa är den kortvarig och hanterbar men för andra innebär smärtan stort lidande och begränsningar, uppger TT.

– Det börjar ofta med att man undviker vissa rörelser och aktiviteter som gör ont vilket kan leda till en ond cirkel där man blir mer och mer rädd att använda kroppen och göra vissa saker, säger Eva Skillgate, naprapat och professor vid Sophiahemmet Högskola, till TT.

Med fokus på ändrade vanor och ett nytt sätt att förhålla sig till sin smärta blev personer med långvarig ryggsmärta bättre, framgår av den nya studien.

– Studien, som är väldigt välgjord, visar på vikten av att primärvården tar ett helhetsgrepp om patienterna. Det sociala, det psykiska och fysiska hänger ihop, inte minst vid långvarig smärta, säger Eva Skillgate, som själv har mött många patienter med funktionsnedsättande ryggsmärta.

Fortsätta vara aktiv

Hon konstaterar att det är viktigt att våga tro på att ryggen håller och försöka vara fortsatt aktiv – fysiskt, socialt och genom arbete. Patienterna i studien har bland annat blivit uppmanade att utmana denna rädsla och det har visat sig vara framgångsrikt.

Förbättringarna som patienterna upplevde kvarstod dessutom efter ett år.

– Det är väldigt ovanligt med så långvariga effekter av behandling för den här patientgruppen, säger Eva Skillgate till TT och fortsätter:

ANNONS

– Det visar på vikten av att patienten känner sig lyssnad på och att den får en individuell plan med bra coachning. Många hamnar i en spiral av läkemedel och utredningar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS