News55

Så skenar priset i grönsaksdisken

Artikelbild
Att äta färska grönsaker kan vara dyrbart numera i vissa fall. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 03 maj 2023

Att det är nyttigt att äta färskt och grönt råder inget tvivel om. Men i ett visst fall har det skett en extrem prisökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den vara som ökade mest i pris under mars månad var purjolök. Bara på ett år har priset på varan ökat med 121 procent, och i mars månad gick priset upp 18 procent, skriver Dagens PS.

– Purjolöken så här års är importerad och det mesta kommer från Holland och Belgien. Vad som kan på verka priset uppåt är om vädret har varit dåligt för skörd och det inte finns så stor tillgång, säger Anette Borgström, affärsområdeschef på föreningen Mellansvenska Odlare, till Dagens PS.

Hon konstaterar också att mars har varit en kall månad så det har varit svårare att skörda purjolök. Tillgången på varan har varit liten medan efterfrågan legat på en normal nivå och detta har lett till att priset har rusat i höjden.

Betydligt dyrare

Matpriserna steg under mars med 1,2 procent jämfört med månaden innan. Detta var dock en långsammare uppgång än de 2,7 procent som priserna steg i februari jämfört med januari, skriver Dagens PS.

Andra varor, förutom purjolök, som står för en hög prisökning är färsk lax som har ökat med 44,57 procent på ett år och 16,37 procent under mars månad. Även paprika har blivit betydligt dyrare. Paprika har ökat med 59,56 procent på ett år och 14,32 procent den senaste månaden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS