News55

Folkhälsomyndigheten: Så tar du hand om din psykiska hälsa

Artikelbild
Vissa saker har stor inverkan på vår psykiska hälsa och det finns mycket man kan göra för att må bättre. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 okt. 2023

Den psykiska ohälsan har ökat och detta är något som också är vanligt bland äldre. Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett antal råd för hur du tar hand om din psykiska hälsa på bästa sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har kommit många larmrapporter om att den psykiska ohälsan har ökat i landet, inte minst bland unga. Mentala problem är även vanligt bland äldre. Äldre män är den grupp som löper allra störst risk att begå självmord.

– Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem. Vi ser i undersökningar att många säger att de har psykiska besvär, som oro eller ångest, säger Tommy Eriksson, utredare på enheten för psykisk hälsa och suicidprevention på Folkhälsomyndigheten till Dagens Nyheter.

Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett antal råd för vad du själv kan göra och bör tänka på för att må så bra som möjligt. Här är några av de viktigaste råden:

1. Prata med någon om hur du mår.

– Våga berätta. Både när vi mår bra, men också när vi mår mindre bra. Studier visar att många har svårt att sätta ord på hur man mår, men att våga lyfta på locket och se till att samtalet blir möjligt är en bra början. Det kan vara med familjen, en kompis eller någon som jobbar med dessa frågor. Vi behöver prata oftare, även när det inte är kris. Tyvärr så ser vi i våra folkhälsoenkäter att många inte har någon att anförtro sig åt, säger Tommy Eriksson, till Dagens Nyheter.

2. Försök acceptera att livet går upp och ner

Sociala medier kan lura oss att tro att livet alltid är på topp för alla andra än en själv.

– Det handlar om att inte ha för höga förväntningar och att ha en insikt om att vi inte kan vara på topp hela tiden. Om vi är medvetna om det, att livet går upp och ner, blir det också lättare när livet känns motigt. Det här är lättare att förstå med lite livserfarenhet. Risken finns att den här bilden av att allt alltid ska vara toppen förstärks av sociala medier, som ofta ger en väldigt positiv bild, men det är inte så livet ser ut. Det går upp och ner. Men om de dåliga dagarna blir fler än de bra, kan du behöva söka stöd eller hjälp, säger Tommy Eriksson.

ANNONS

3. Umgås med människor som får dig att må bra

– Det är lättare sagt än gjort, men i de fall man kan välja bör man försöka umgås med människor som ger energi, inte med dem som får en att må dåligt. Dina sociala relationer har stor påverkan på hur du mår psykiskt.

4. Rör på dig regelbundet

– Fysisk aktivitet är väldigt bra för både kroppen och hjärnan. De flesta vet det redan, men här är det viktigt att gå från ord till handling och att tänka på att all rörelse räknas. Små förändringar är bättre än inga alls. Att få in aktiviteten så att den blir en naturlig del av vardagen är ett bra sätt, som att cykla eller gå till jobbet. Forskning visar att fysisk aktivitet skyddar mot både ångest och depression, säger Tommy Eriksson.

5. Prioritera sömn och återhämtning

Bra sömn nattetid stärker de mentala förmågorna på dagtid.

– En bra sömn är något av en nyckel till en god psykisk hälsa. Om vi sover dåligt på natten, påverkar det hur vi mår på dagen. Här handlar det mycket om att få till bra rutiner. Att gå och lägga sig i tid och så vidare. Sovmiljön är också viktig. Sömn och återhämtning stärker också vårt immunförsvar.

6. Utveckla dig själv och din självkänsla

ANNONS

Att testa nya saker gör att man utvecklar sig själv.

– Det är viktigt att hitta ett sammanhang där man känner att man är värdefull. Där jag och mina åsikter har betydelse. Det kan vara på en arbetsplats, inom föreningslivet, familjen, ett kompisgäng eller i skolan. Det spelar inte så stor roll, men att ha ett sådant sammanhang mår man bra av psykiskt, visar forskning. Att pröva nya saker eller ta sig an rimliga utmaningar kan också vara ett sätt att stärka självkänslan, säger Tommy Eriksson.

7. Var snäll mot dig själv

– Många har väldigt höga krav och förväntningar på sig själv. Men då bör man tänka på att man inte kan vara bäst på allt. Det här rådet handlar mycket om hur vi hanterar motgångar och att vi ska lyssna på oss själva för att på så sätt hitta en balans mellan våra behov och våra egna och andras krav.

8. Ge av din tid och ditt engagemang

– Om du engagerar dig i något och hjälper andra, så kan det ge en känsla av gemenskap och mening. Exempelvis i föreningslivet. Det får ofta också sociala effekter, genom att du träffar och lär känna nya människor.

9. Stressa lagom

– All stress är inte dålig, men om du stressar för ofta kan den leda till psykisk ohälsa. Vi behöver både komma åt det som stressar, men också bli bättre på att hantera stress. Där är till exempel återhämtning viktigt, tipsar Tommy Eriksson.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS