News55

Så gör du ditt eget husapotek

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 10 juni 2022

Det finns många växter som har läkande egenskaper och som är bra både för det inre och det yttre. Nu kan du själv odla ditt eget husapotek.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många gillar att botanisera bland egna örter och växter och det finns många husmorsknep man kan dra nytta av så länge man uppsöker läkare vid allvarliga besvär. Och det finns flera, naturliga växter man kan använda sig av, enligt Allas.

Chilifrukter är rika på c-vitamin och antioxidanter. Det hjälper kroppen att ta upp järn och motverkar samtidigt infektioner och att kombinera chilin med ingefära och citrus ger en extra skjuts till immunförsvaret.

Ringblomma lär skynda på läkning och sår och har bakteriedödande egenskaper, perfekt till sprickor på hälar. Den kan också vara lugnande på torr och irriterande hud men även perfekt att ha vid olika typer av insektsbett.  

Att rosor ofta används vid hudvård är vida känt och har antiseptiska och sammandragande effekter. Din egen ansiktsscrub gör du enkelt hemma med en näve rosenblad, 1 dl strösocker och ½ dl mandel eller kokosolja. Mixa sedan rosenbladen med sockret och oljan och skrubba på fuktad hud och skölj av med ljummet vatten.

Kärleksört är även den lugnande för huden, precis som aloe vera och man kan även äta kärleksört. För att använda den på till exempel solskadad hud så bryt av ett blad och stryk växtsaften på huden, eller använd den till att badda på insektsbett.

Timjan är en annan väldoftande ört som har använts sedan urminnes tider. Den innehåller tymol, flavonoider och bitter-ämnen som bland annat är bra mot hosta och luftvägsbesvär och är man förkyld är det perfekt att brygga thé på Timjan som är rik på A och C-vitaminer.

Om du har svårt att komma till ro och somna ska du använda dig av Kamomill som ofta växer i dikeskanterna. Det är väldigt rogivande och sövande och har också kramplösande effekter. Ett tips är att torka blommorna och förvara i en papperspåse till thé hela året runt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS